Ga naar de inhoud

Wat is Heksig?

  • door
maan heksig wendy de rooy

Wat is heksig?

Een volledig antwoord op de vraag wat is heksig kan ik naar alle waarschijnlijkheid niet geven. Ik denk dat dit juist zo’n kreet is waar heel veel van van alles onder past. En laten we eerlijk zijn, dat is ook precies wat ik er fijn aan vind. Ik hoef mijzelf niet in een hokje te plaatsen

Lees je in, voordat je een keuze maakt en toch niet helemaal goed zit.

Om voor je zelf uit te zoeken welke vorm van heks of heksig zijn bij jouw past, heeft het zin te weten wat de omschrijvingen van de verschillende soorten heksen zijn. Google en de diverse forums staan hier vol over. Lees over de verschillen tussen moderne en traditionele hekserij, in groepen of solitair zijn en voel voor je zelf wat je past. Bedenk vooral dat het bij jouw persoon goed voelt, het kan ook prima een beetje van dit en een beetje van dat zijn. Voor sommige geldt dat zij het prettig vinden om les te krijgen, andere zoeken gaande weg liever zelf uit wat past.

Zo werkt het voor mij:

  • Doe ik rituelen? jazeker, ik ben er van overtuigd dat de mens op allerlei niveaus behoefte heeft aan rituelen. Volg ik door andere bedachte regels over hoe een ritueel zou moeten lopen? nee niet echt, ik kijk, luister en lees en geef dan mijn eigen invulling.
  • Hoe weet je dingen? Door te lezen, te luisteren en te observeren, kijk wat andere doen en daar je eigen weg in vinden. Ik zelf heb weinig behoeft aan een cursus of lessen. Op het moment dat een onderwerp mij interesseert zoek ik, in meerdere bronnen informatie, weeg dat tegen elkaar af en geef daar mijn vorm aan. (Samen in de heksenkring vind ik een fijn en duidelijk boek).
  • Groepsrituelen: Soms op festivals neem ik deel aan een groter ritueel, en dat is een keuze en dan pas ik mij aan en volg de op dat moment geldende regels, vergelijkbaar als bij mijn zus zijn en mee gaan naar de kerk. Respect voor de keuzes van andere hebben is namelijk ook belangrijk. Niemand is alwetend en volgt het enige pad.
  • Goden en godinnen? nee, niet mijn ding, naar mijn idee hoeft er geen religie aan deze manier van leven gekoppeld te zijn. Als ik mij al aan iets richt, dan is het aan de aarde, de natuur, de getijden, maar niet in de vorm van een entiteit. Begrijp mij niet verkeerd, het kan prima en hoeft ook zeker niet een specifieke religie of overtuiging te zijn.
  • Ben je dan een heiden? ja en nee, dat ligt er een beetje aan hoe je heiden interpreteert. aanhanger van een oud geloof of geen aanhanger van de bestaande religiën, maar er wel van uitgaande dat er meer is. Voor mij geldt het laatste.

Actie en reactie.

Hoe je zelf in het leven staat en je gedrag naar andere zegt naar mijn gevoel heel veel over een mens. In de verschillende verhalen over hoe je je als heks zou moeten/kunnen gedragen wordt redelijk vaak geroepen over het drievoudig terug krijgen van valse en nare intenties.

Voor mij werk het volgende prima:

Gedraag je zoals je zou willen hoe er op jouw gereageerd zou worden. Zelfs al ga je er van uit dat alles wat je doet terug komt, of je het nu in enkel, drievoud of weet ik hoe veelvoud doet, doe goed, want goed heeft dezelfde eigenschap. Ook goed komt terug.

Ps….. dat wil niet zeggen dat ik een deurmat ben…… Absoluut niet zelfs! Zie alleen het nut niet, om energie die ik positief zou kunnen gebruiken, om te zetten naar iets negatiefs. (En geloof mij , dit is echt niet altijd zo geweest, ouder worden laat je schijnbaar ook verstandiger worden).

Ik hoop je veel leesgenot en inspiratie op te leveren!

Liefs Wendy

volg mij ook op Facebook en instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *